Een koffie tamper wordt gebruikt om een espresso te maken met een (semi)handmatig espresso apparaat. In het Engels komt tampen af van het woord ‘to tamp’ wat aandrukken betekent. En dat is precies wat u doet met een tamper. U drukt de gemalen koffie in de filter aan, om zo een gelijkmatige waterstroom met veel aroma te verkrijgen. Wanneer u niet op de juiste manier uw koffie tampt pakt het water de weg van de minste weerstand. Hierdoor krijgt uw koffie niet de kans om te extraheren. Als gevolg is uw kopje espresso minder smaakvol.
Een koffie tamper is in principe een klein handvat met een verzwaarde schijf eronder. Deze schijf past precies in uw filter, om zo de koffie goed aan te kunnen drukken. Er zijn echter wel verschillende soorten tampers op de markt, wij lichten deze graag voor u toe.
De handtamper is de meest gebruikte tamper voor thuisgebruik. Het is belangrijk dat deze tamper goed in uw hand ligt om zo de lekkerste koffie te maken. Om de koffie te tampen rust u uw hand op de bovenkant terwijl u uw vingertoppen op de verzwaarde schijf plaatst. Zo kunt u sturen en druk uitoefenen op de koffie in de filter. Het is dus belangrijk dat uw tamper niet te groot is voor uw hand, in dit geval kunt u niet voldoende druk uitoefenen. Het is namelijk belangrijk om een constante druk op te bouwen tot 15 kilo om vervolgens de koffie tamper 120 graden te draaien.
Wanneer het gaat om een koffie tamper kunt u kiezen tussen twee verschillende base vlakken. U heeft een rechte base, deze is over het algemeen goedkoper en wordt hierdoor ook veelvuldiger gebruikt. Echter is het risico tot het ‘verkeerd’ aanstampen van uw koffie groter met deze tamper.
U kunt ook de keuze maken voor een koffie tamper met convex base. Deze tamper heeft een afgeronde onderkant waardoor aandrukfouten gemakkelijk gecompenseerd worden. Hierdoor kunt u minder snel een fout maken. Dit is belangrijk aangezien fouten leiden tot een kopje espresso met weinig smaak.
Wanneer u nog wat nieuwer bent in het maken van espresso met de hand kunt u gebruik maken van een click tamper. Deze tamper geeft namelijk een klik wanneer het perfecte gewicht bereikt is. Zo bent u verzekerd van de perfecte espresso.
Deze tamper wordt voornamelijk gebruikt in horecagelegenheden. Het is namelijk belangrijk dat uw espresso’s allemaal van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dit is moeilijk met wisselend, soms nog onvoldoende getraind personeel. Een automatische tamper zorgt er in dit geval uit dat uw koffie altijd juist wordt aangedrukt.
Wanneer u uw koffie tamper besteld bij Koffie Thee Plaza bent u verzekert van hoogwaardige kwaliteit. Met ons veelzijdige aanbod vinden wij een tamper die past bij uw persoonlijke voorkeuren. Denk hierbij aan handvat, kleur, grootte of gewicht. Wanneer u al jaren uw koffie tampt zult u vast weten waar uw voorkeuren liggen. Wanneer u net wilt starten met deze vorm van espresso maken kan ik mij voorstellen dat u graag advies wenst. Onze klantenservice helpt u hierbij graag verder.
Het kan natuurlijk zo zijn dat u meer informatie zoekt over het gebruik van een tamper, of dat u de verschillen graag nog wat specifieker wil horen. Onze experts staan daarom klaar om uw vragen te beantwoorden en advies te geven waar nodig. U kunt bellen tijdens kantoortijden naar +31 (0)495 794 061 of stuur ons een e-mail: info@koffietheeplaza.nl. Wij komen zo snel mogelijk bij u terug.