Het brandproces is zeer belangrijk wanneer er wordt gesproken over de smaaktoon van de espresso koffiebonen. Het heeft namelijk een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van uw koffie. Het brandproces begint wanneer de koffiebonen namelijk nog de groene kleuren hebben en net van de koffieplant zijn geplukt. Deze groene bonen zijn in de huidige staat niet bruikbaar om te bereiden. Door de bonen te branden zorgt dit ervoor dat de suikers en oliën ontgrendelen en dit zorgt voor de wereldwijd bekende aroma en smaak van koffie.
De verschillende koffiebonen worden blootgesteld aan hoge temperaturen en het verschil tussen de lichte en donkere brandprofielen wordt bepaalt door de duur van dit proces. Wanneer er gekozen wordt om een boon een lichtere kleur te geven, dan kiest men voor een meer uitgesproken smaak. Bij de ‘medium’ gebrande bonen is het zuurtegraad en de maak wat meer in evenwicht. Wanneer er gekozen wordt voor de donkerdere bonen, dan wordt er voor de meer bittere smaak gekozen.
Wanneer er gesproken wordt over espresso bonen dan staat dit gelijk aan de donkere koffiebonen. Wordt er gesproken over koffiebonen in het algemeen, dan kan dit natuurlijk ook de licht gebrande varianten van de koffiebonen zijn.
De donker gebrande espresso koffiebonen zijn door dit profiel de meest rijke boonsoort aan natuurlijke koffie oliën. Dit kunt u ook terug zien op de olieachtige glans die verschijnt op de espresso bonen. Wanneer deze oliën emulgeren met de andere delen in de koffiebonen, dan wordt er de ‘espresso crema’ geproduceerd. Natuurlijk zijn er ook verschillende espresso koffiebonen, de meest bekende zijn dan de Espresso Macchiato, de Espresso Lungo, de Espresso Doppio en de Espresso Ristretto. Neem een kijkje in ons ruim assortiment en bestel de lekkerste espresso koffiebonen bij Koffie Thee Plaza!
Wat maakt een bepaalde kop koffie een ‘espresso’? Is dit het aantal milliliter dat er in een zo klein kopje wordt geschonken? Nee, espresso is namelijk ontstaan uit het Latijns. In het Latijns betekent espresso namelijk “uitpersen”. Waarom is dit relevant hoor ik u denken. Het uitpersen is een referentie naar de bereidingswijze van de espresso. De koffie dient namelijk onder hoge druk “geperst” te worden voor de wel bekende geconcentreerde smaak.
De reden dat sommige koffiemachines dan ook zo veel geluid maken tijdens het zetten van een kopje espresso is dan ook dat er tussen de veertien en achttien kilo druk moet worden gestampt. Doordat er onder hoge druk heet water binnen een halve minuut door de machine wordt geperst, resulteert dit in het bekende dikke drankje met een goede smaak en de espresso crema. En viola u weet nu waar u op dient te letten wanneer er gevraagd wordt of u een kopje espresso van espresso bonen wilt!